понедельник, 21 июля 2014 г.

Шмалене поросятко або про забій та розбір / Shmalene pig or slaughter and analysis

Або чи вмієте Ви заколоти, обсмалити та розібрати тушку поросяти? 
Заколоти і розібрати на тушку свині в домашніх умовах - мистецтво. Далеко не кожен господар. що тримає вигодовує та доглядає поросят для домашніх потреб здатний самостійно заколоти та розібрати його. Для цього, як правило, наймають різника. Традиційно у Полтавщині різник має заколоти порося, обсмалити та обшкребти його, розібрати (значить відділити нутрощі від тушки, відділити мясо від сала) посолити сало, помити кишки на ковбаску та кров’яночку.
Свіжина ти моя, свіжина

http://www.wz.lviv.ua/life/121928
“У нас гарне село, працьовиті люди, хороші традиції, тому ми вирішили все це показати на розсуд туриста, — розповідає сільський голова Геча Андрій Мештер. - Мистецтво різати свиню серед усіх наших ідей, як привабити туриста, зайняло перше місце. Так і розпочався цей фестиваль. Нині він переріс у міжнародний, що нас дуже тішить”.





«Сьогодні всі гості свята змогли повністю відчути дух села, — розповідає організатор фестивалю різників, голова спілки сільського туризму Берегівщини Шарлотта Чізмар. — Навіть оця багнюка, котра тут з’явилася до обіду, не так заважає, як показує справжній колорит села (посміхається). До нас приїхали дві команди з Сербії, 5 — з Угорщини і 19 — із різних закарпатських сіл. За кожну заколоту свиню гентеш отримає 600 гривень, а переможці» — путівку на відпочинок у Грецію на кожного члена команди».

«На Закарпатті різанина свині є давньою традицією, — продовжує Шарлотта Чізмар. — Напередодні того дня, коли кололи порося, жінки варили рис на гурку, мили посуд, тушкували капусту. На рано (близько 5-ї години) ґазди йшли до сусідів і кликали їх допомагати: чи то тримати, чи колоти, чи вже розбирати тушку свині. Перед роботою чоловіки пили парене вино (щось на кшталт глінтвейну) і бралися до роботи. До десятої години ранку порося мало бути розібране. Тоді родина й сусіди вперше сідали за стіл і влаштовували «помини» свині. Це означало, що тепер принаймні до Великодня родина буде мати що з’їсти і з чого приготувати. До вечора були готові вже ковбаски, гурка та різноманітні місцеві м’ясні страви. Всі ці традиції місцеві жителі перейняли в угорців. Та головне, що свято справді колоритне, привабливе для туристів і, відповідно, — непоганий заробіток для місцевих кулінарів та виноробів».

Комментариев нет:

Отправить комментарий