воскресенье, 4 октября 2015 г.

Сільський зелений туризм Полтавщини / Rural Green Tourism in Poltava

В умовах сьогодення особливо актуальними видаються пропаганда та реклама своїх, регіональних особливостей традиційної культури. Оскільки моя ЕкоАгросадиба салон-студія «Лялина Світлиця», що в Опішні, окрім послуг гостинності, виконує функцію першого в Україні живого (всі експонати знаходять у відкритому доступі) музею ляльки-мотанки та українських старожитностей. Враховуючи також сферу моїх професійних наукових зацікавлень (українська традиційна культура та побут), ми разом із партнером і колегою Олександром Куденцем (власник садиби «Старий Хутір») обрали пріоритетним ЕТНОнапрямок розвитку опішнянського сільського зеленого туризму. Тому вся наша діяльність спрямована на: 

дослідження та виявлення (ми проводимо АвтоВелоКонеПіші польові етнографічні експедиції),
вивчення (беремо участь у наукових конференціях, готуємо радіо та телепередачі, співпрацюємо з науковими установами Полтави, Харкова, Сум, Києва),
реанімацію та відродження (реставруємо та відновлюємо старі зразки ткацтва, вишивки, деревообробництва, гончарства, ковальства, технологію та рецептуру приготування народних страв та напоїв),
а також широку популяризацію українських традицій та обрядів, зокрема полтавських (організовуємо календарні свята (Івана Купала, Різдво, Новий Рік, вечорниці, дівочі посиденьки), обрядові – ЕТНОвесілля, пострижини). Проводимо широкий спектр майстер-класів на ЕТНОоснові, по-місцевому, значить: тканинна лялька-мотанка, мотузяний коник, різдвяний дідух, різдвяні пряники, прикраси на весільний коровай, ліплення з глини, гончарювання на гончарному крузі, писанкарство, лозоплетіння, вишивка, плануємо запустити проект «народне ткацтво», а також маємо авторські екскурсійні програми, розроблені і марковані веломаршрути.
Останні два роки в серпні, на базі наших садиб ми проводимо Етно гастрономічний Фест-Квест «Борщик у глиняному горщику». Основною метою якого є: вивчення традицій, правил та технології приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону. Наші Фестивалі популяризують насамперед ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та органічної їжі і мають на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння – толоки. Візитівкою української народної кухні без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика… Правдиво відтворити атмосферу минулих епох можна в сільських зелених садибах етнічної стилістики. Отож ми й використовуємо наявну базу.
Є дуже важлива родзинка чи то «фішка» наших Фестивалів – ми маємо ІДЕЮ, яку неухильно впроваджуємо і впроваджуватимемо впродовж наступних подібних заходів. Окрім того, що під час заходу готуються смачні і надзвичайно поживні, унікальні своєю рецептурою БОРЩІ, які готували бабусі наших бабусь, для яких використовують лише органічні, місцевого виробництва, продукти. А також пропонуються на вибір туристу такі прості, на перший погляд, популярні в давнину страви як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших. Лунає народна пісня у виконанні місцевих фольклорних ансамблів народної пісні «Криниченька» (Опішня), «Надвечір’я» (Велика Павлівка), «Берегиня» (Бобрівник), «Покрівщанські молодички» (Покрівськ), «Калина» (Проценки), «Калина» (Тарасівка).

Організовуються майстер-класи, міні ярмарок з місцевих майстрів, проводяться обряди (зокрема в 2015 році проводили обряд «розчісування Спасової бороди»). Основною ІДЕЄЮ залишається привернення уваги до необхідності розвитку сільського зеленого туризму в нашому регіоні на науковій ЕТНОоснові.

Комментариев нет:

Отправить комментарий