понедельник, 9 сентября 2013 г.

"Я не намагаюся творити якихось міфів і говорити, що моя лялька несе якусь силу" / "I'm not trying to create some myths and say that my doll is a virtue"

http://firstua.com/uk/news/1tv/2013/08/20/44151

У Великих Сорочинцях на Полтавщині відкрився найвідоміший українським ярмарок 20 СЕРПНЯ 2013, 23:06

Торгівля з літературним присмаком. У Великих Сорочинцях на Полтавщині відкрився найвідоміший українським ярмарок. Уславлений Миколою Гоголем базар давно вийшов за межі звичайного торжища й перетворився на справжнє національне надбання. Цього року чекають на півмільйона туристів. Чим тішитимуть - бачив Ігор Меделян.
Під запальні та колоритні національні мотиви Сорочинці танцюють, гуляють та приймають гостей. П'ять днів поспіль тут гомонітиме безперестанку. Гостям - розваги. Місцевим - бізнес. На час ярмарку житло здає мало не все село.
Уродженець Великих Сорочинців Гоголь навряд чи здогадувався, яку рекламу своїм твором зробив місцевому ярмарку. Нині це найбільше торжище країни, про розмах якого сучасники письменника й не мріяли.
Микола Ляпун, директор торгового дому:
- Десь мільйон 200, мільйон 300 гривень зНДС. Сьогодні можна прямо тут купити цей автомобіль і виконувати завдання, які стоять перед Україною.
Тут не лише таланти комерційні, а й мистецькі - Сорочинці давно славляться народними майстрами. Олена, кандидат історичних наук, етнограф, краєзнавець, на ярмарку навчає дітей улюбленої справи - робити ляльок-мотанок.
Олена Щербань, майстриня:
- Я не намагаюся творити якось міфів і говорити, що моя лялька несе якусь силу. Моя лялька призначена для гри дітям і для прикраси інтер'єру. А те, як я це подаю дітям, як навчаю цьому маленькому мистецтву, то це вже моя фішка.
Безпеку ярмаркувальників оберігають правоохоронці. Робота спокійна, не скаржаться. Громадяни до них звертаються лише по консультації.
- Запитують, где находятся места общественного потребления, и где находятся банкоматы ищут. И все.
На згадку із Сорочинського ярмарку окрім краму везуть і сотні сувенірів. Для особливо вибагливих роблять просто на місці. За бажанням, як у давні часи, карбують монету із зображенням на вибір. Обмін за курсом - одна козацька за тридцять нацбанківських.
- Шановний пане, для вас і для новин Першого національного каналу чеканемо козацьку монету - гоп!
Автор: Ігор Меделян. Оператори: Олександр Прозоров, Костянтин Худолій. Перший Національний.

Комментариев нет:

Отправить комментарий